Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як нараховуються суми земельного податку і орендної плати за земельні ділянки, - розповідають податківці Березанщини

опубліковано 19 квітня 2024 о 09:19

Начальник Березанської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олександр Фойна та його заступниця Лілія Редька провели ряд зустрічей з громадянами та представниками органів місцевого самоврядування, під час яких обговорили питання нарахування сум земельного податку та орендної плати.

Податківці повідомили, що відповідно до Податкового кодексу України плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Також роз’яснили, що земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. 

Орендна плата – обов’язковий платіж за користування земельною ділянкою державної або комунальної власності на умовах оренди.

Ознайомили присутніх з підставами для нарахування земельного податку.

Звернули увагу, що у разі подання платником податку до податкової інспекції правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про які відсутні у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику, нарахування податку фізичним особам здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування. 

Зазначили, що облік фізичних осіб і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцезнаходженням земельної ділянки, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), щороку до 01 травня.