Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 15.03.2016 №К/114/14-29-11-09

опубліковано 17 березня 2016 о 14:35

Головне управління ДФС у Миколаївській області «…» розглянуло «...» звернення щодо питання оподаткування використання в квартирах газового котла, газової плити та іншого обладнання, «…», та керуючись статтею 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (далі – Кодекс),  повідомляє наступне.

Відповідно до пп. 14.1.172 п. 14.1 статті 14 Кодексу податкова консультація – це допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативного-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.

Згідно з п. 52.5 статті 52 Кодексу контролюючи органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Враховуючи наведене вище зазначаємо, що відповідно до статті 8 Кодексу в Україні встановлені загальнодержавні та місцеві податки та збори.

Так до загальнодержавних податків належать: податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, екологічний податок, рентна плата, мито (стаття                        9 Кодексу).

До місцевих податків належать: податок на майно, єдиний податок;             до місцевих зборів належать: збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір.  Місцеві ради обов'язково установлюють єдиний податок та податок на майно (в частині транспортного податку та плати за землю),  вирішують питання відповідно до вимог Кодексу щодо встановлення податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) та встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору (стаття 10 Кодексу).

Установлення місцевих податків та зборів, не передбачених Кодексом, забороняється (п.10.4 статті 10 Кодексу).

Об’єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку (стаття 22 Кодексу).

У зв’язку з викладеним повідомляємо, що у межах дії Кодексу використання в квартирах газового котла, газової плити не є об’єктом оподаткування жодного з вищезазначених загальнодержавних та місцевих податків та зборів, тому оподаткування використання в квартирах газового котла та газової плити не передбачено вимогами Кодексу.

Щодо сплати «…» податку на додану вартість (далі – ПДВ) при придбанні обладнання, зокрема, газового котла, газової плити, труб зазначаємо наступне.

 При реалізації зазначених товарів ПДВ становить 20 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів (пп. ”а” п.193.1 статті 193 Кодексу та пп. 194.1.1 п. 194.1 статті 194 Кодексу).  Тобто, відповідно до вимог Кодексу реалізація «…» вищезазначених товарів здійснювалась  з урахуванням ПДВ.