Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 13.05.2016 №220 /Т/14-29-13-01-12

опубліковано 16 травня 2016 о 14:37

Головне управління ДФС у Миколаївській області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянуло Ваше звернення від  «….», стосовно  сплати податку на доходи фізичних осіб  від продажу квартири, у відповідності до вимог Кодексу, повідомляє наступне.

          Податкова консультація – це допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Станом на день надання відповіді, порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна регламентується статтею 172 Кодексу.

         Згідно з п.172.1 ст.172 Кодексу  дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст.172 Кодексу, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в  п.172.1 ст.172 Кодексу, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ст. 167  Кодексу (5%) (п. 172.2 ст. 172 Кодексу).

Як зазначено у зверненні, квартира перебуває у Вашій власності з 2001 року.

Одночасно Вами до заяви додані копії настуних документів:

- договору купівлі - продажу нерухомого майна від «….»№«….», на якому значиться відмітка БТІ про реєстраційний напис на правовстановлювальному документі датований «….»;

- рішення Миколаївського районного суду Миколаївської області від «….» про визнання  договору купівлі - продажу дійсним та визнання права власності на квартиру.

Однак, до заяви Вами не додано витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності з індексним номером.

Таким чином, виходячи з наявної інформації, дохід, що буде отримано Вами від продажу у 2016 році однієї квартири, яка, як зазначено у Вашому звернені, перебуває у Вашій власності з 2001 року, не оподатковується.

           Одночасно ГУ ДФС у Миколаївській області звертає Вашу увагу на те, що питання визначення термінів виникнення (втрати) права власності на майно, в тому числі на нерухомість, відноситься до компетенції Міністерства юстиції України.

Також зазначаємо, що  відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.