Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 27.10.15 № 2876/10/14-29-15-01-10

опубліковано 27 жовтня 2015 о 17:14

Головне управління ДФС у Миколаївській області розглянуло лист підприємства громадських організацій «….» про надання податкової консультації щодо відмови від використання податкової пільги та повідомляє наступне.

Підприємства громадських організацій застосовує нульову ставку від бази оподаткування податком на додану вартість, як підприємство, яке засноване громадською організацією інвалідів. Умови надання зазначеної пільги викладені в пункті 8 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс).

Відповідно до пункту 30.1 статті 30 Кодексу податковою пільгою є передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 статті 30 Кодексу.

Пунктом 30.2 статті 30 Кодексу передбачене, що підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об'єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Згідно з пунктом 30.3 статті 30 Кодексу платник податків вправі використовувати податкову пільгу з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування і протягом усього строку її дії.

Пунктом 30.4 статті 30 Кодексу визначено, що платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено Кодексом. Податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету.

Отже, Кодексом не передбачено використання податкової пільги на власний розсуд в залежності від контрагента – покупця. 

 

Перший заступник начальника                                             В.Д. Андросенко