Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 17.11.15 № 3146/10/14-29-15-01-10

опубліковано 19 листопада 2015 о 10:13

Головне управління ДФС у Миколаївській області розглянуло лист товариства з обмеженою відповідальністю «….» про надання податкової консультації щодо формування податкового кредиту при здійсненні операцій по придбанню зернових культур товарної позиції 1005 згідно з УКТ ЗЕД у сільськогосподарських підприємств – виробників, які в подальшому реалізовані на експорт, та повідомляє наступне.

Згідно з пунктом 15 ² підрозділу 2 розділу XX Перехідних положень Кодексу тимчасово до 31 грудня 2017 року включно від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами - виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників.

Операції з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур, зазначених в абзаці першому цього пункту, звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

При формуванні податкового кредиту по придбаних та/або виготовлених необоротних активах, які одночасно використовуються в оподатковуваних і не оподатковуваних податком на додану вартість операціях, зазначених в абзацах першому та другому цього пункту, норми статті 199 цього Кодексу не застосовуються, сплачені (нараховані) суми податку на додану вартість по таких необоротних активах включаються до податкового кредиту.

Норми цього пункту не застосовуються до операцій з постачання зернових культур товарної позиції 1006 та товарної підкатегорії 1008 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД і такі операції оподатковуються податком на додану вартість у порядку, встановленому Кодексом.

До 31 грудня 2017 року включно призупинити дію пункту 197.21 статті 197 Кодексу.

Поряд з цим, відповідно до пункту 198.4. статті 198 Кодексу в редакції, яка діяла до 01.07.15, якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

Отже, при здійсненні звільнених від оподаткування податком на додану вартість операції (вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур, зазначених в пункті 15 ² підрозділу 2 розділу XX Кодексу) право на податковий кредит у платника не виникає. Суми податку на додану вартість, які сплачені сільськогосподарським підприємствам - виробникам у зв’язку з придбанням зернових та технічних культур, відображались до 01.07.15 в рядку 10.2 податкової декларації з податку на додану вартість «Придбання з податком на додану вартість на митній території України товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання виключно у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які не є об’єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу та інше)».

 

 В.о. начальника                                                                                                        І.В. Кузьмін