Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 29.12.15 № 3343/10/14-29-15-01-10

опубліковано 05 січня 2016 о 10:09

Головне управління ДФС у Миколаївській області розглянуло лист фермерського господарства «….» про надання податкової консультації щодо  включення податку на додану вартість від придбання автомобіля до податкового кредиту декларації спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського господарства та повідомляє наступне.   

Відповідно до пункту 198.3 статті 198 Податкового кодексу України від    02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями  (далі – Кодекс) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

- придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;

- придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.

При цьому, нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Одночасно пунктом 198.5 статті 198 Кодексу визначено, що платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (у разі якщо під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Отже, за умови використання придбаного легкового автомобіля в межах господарської діяльності платник має право включити до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені при придбанні легкового автомобіля, до податкової декларації спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського господарства. 

Разом з цим нагадуємо, що для платників податків функціонує Інформаційно - довідковий департамент Державної фіскальної служби України, який  надає послуги з питань: податкового і валютного законодавства та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи Державної фіскальної служби. Телефон: 0-800-501-007, безкоштовно зі стаціонарних телефонів. Режим роботи: 8:00 - 20:00 (крім суботи та неділі).

Крім того інформуємо, що в Єдиній базі податкових знань на сайті Державної фіскальної служби України за адресою: www.minrd.gov.ua  розміщені питання та відповіді по окремих питаннях Податкового кодексу України.

 

 В.о. начальника                                                                                        І.В. Кузьмін