Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 10.03.2016 №763/10/14-29-15-02-20

опубліковано 15 березня 2016 о 15:39

Головне управління ДФС у Миколаївській області розглянуло лист товариства з обмеженою відповідальністю <…> щодо визначення осіб пов’язаними та щодо надання Звіту про контрольовані операції та на підставі статті 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (далі – ПКУ) надає письмову податкову консультацію.

Критерії пов’язаності юридичних та/або фізичних осіб, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють, визначено в                     підпунктах "а"-"в" підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, зокрема, в підпункту "б" визначено критерії для фізичної особи та юридичної особи:

фізична особа безпосередньо та/або опосередковано (через пов'язаних осіб) володіє корпоративними правами юридичної особи у розмірі 20 і більше відсотків;

фізична особа має право призначати (обирати) одноособовий виконавчий орган такої юридичної особи або призначати (обирати) не менш як 50 відсотків складу її колегіального виконавчого органу або наглядової ради;

фізична особа здійснює повноваження одноособового виконавчого органу в такій юридичній особі;

фізична особа має повноваження на призначення (обрання) одноособового виконавчого органу такої юридичної особи або на призначення (обрання) 50 і більше відсотків складу її колегіального виконавчого органу або наглядової ради;

сума всіх кредитів (позик), поворотної фінансової допомоги від фізичної особи, наданих юридичній особі, та/або будь-яких кредитів (позик), поворотної фінансової допомоги від інших фізичних осіб, наданих юридичній особі, які надаються під гарантії цієї фізичної особи, перевищують суму власного капіталу більше ніж у 3,5 раза (для фінансових установ та компаній, що провадять виключно лізингову діяльність, - більше ніж у 10 разів). При цьому сума таких кредитів (позик), поворотної фінансової допомоги та власного капіталу визначається як середнє арифметичне значення (на початок та кінець звітного періоду).

Крім того, згідно передостаннього абзацу підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 ПКУ за наявності обставин, зазначених в підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, юридичні та/або фізичні особи, які є сторонами господарської операції, мають право самостійно визнати себе для цілей оподаткування пов'язаними особами з підстав, не передбачених у підпунктах "а" - "в" підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 ПКУ.

Виходячи із змісту запиту вбачається, що відносини між резидентом (експортером), співзасновник якого діє від імені нерезидента, безпосередньо вплинули на результати діяльності резидента (експортера) та можуть бути підставами для визначення нерезидента пов’язаною особою.

При цьому, зазначаємо, що відповідно до останнього абзацу підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 ПКУ центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, в судовому порядку може довести на основі фактів і обставин, що одна юридична або фізична особа здійснювала практичний контроль за бізнес-рішеннями іншої юридичної особи та/або що та сама фізична або юридична особа здійснювала практичний контроль за бізнес-рішеннями кожної юридичної особи.

Щодо складання та подання звіту про контрольовані операції та документації з трансфертного ціноутворення для податкового контролю, то відповідно до підпункту 39.4.2 пункту 39.4 статті 39 ПКУ платники податків, обсяг контрольованих операцій яких з одним контрагентом перевищує 5 млн. гривень (без урахування податку на додану вартість), зобов'язані подавати звіт про контрольовані операції центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, до 1 травня року, що настає за звітним, засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Форма Звіту про контрольовані операції затверджена наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 №8 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції», зареєстрованого у Мін’юсті від 04.02.2016 №187/28317, який набирає чинності з дня його опублікування. На момент надання відповіді діє форма Звіту, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.11.2013 №669.

Засади визначення операцій контрольованими визначено підпунктом 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 ПКУ, зокрема, для цілей нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими операціями є (підпункт 39.2.1.1 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 ПКУ):

а) господарські операції, що впливають на об'єкт оподаткування сторін (сторони) таких операцій, що здійснюються платниками податків з пов'язаними особами - нерезидентами;

б) зовнішньоекономічні господарські операції з продажу товарів через комісіонерів - нерезидентів.

Контрольованими також є господарські операції, що впливають на об'єкт оподаткування платника податків, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України (підпункт 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 ПКУ).

Вказані господарські операції визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 50 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 5 млн. гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік (підпункт 39.2.1.7 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 ПКУ).

         Враховуючи зазначене, та за умови здійснення господарських операцій, які відповідають вимогам підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 ПКУ, підприємство резидент (експортер) зобов’язане надати звіт про контрольовані операції у строки визначені підпунктом 39.4.2. пункту 39.4 статті 39 ПКУ та за встановленою формою.

 

          В.о. начальника                                                                                                                                                      І.В.Кузьмін