Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 01.03.2017 № 1145/10/14-29-12-01-09

опубліковано 06 березня 2017 о 15:59

Головне управління Державної фіскальної служби в Миколаївській області розглянуло лист товариства «….» про надання податкової консультації щодо визначення кодів УКТ ЗЕД при продажі електричної та теплової енергії та повідомляє наступне.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України від                    2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - Кодекс) на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений Кодексом термін, у якій зазначаються в окремих рядках визначені підпунктами «а» - «і» обов’язкові реквізити, зокрема код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі - ДКПП); платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Пунктом 201.10 статті 201 Кодексу визначено, що податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

При цьому податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 статті 201 Кодексу, які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту, крім помилок при зазначенні коду товару згідно з УКТ ЗЕД.

Водночас слід звернути увагу, що реалізація норми Кодексу щодо зазначення в податковій накладній коду послуги можлива лише після внесення змін до форми податкової накладної, яка на сьогодні затверджена наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307 «Про затвердження форми податкової накладної та порядку заповнення податкової накладної», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 січня 2016 року за № 137/28267, у частині доповнення форми новою графою, відведеною для зазначення такого коду.

Отже, при здійсненні платниками податку, починаючи з 1 січня 2017 року операцій з постачання товарів у податковій накладній в обов'язковому порядку зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і імпортних товарів - 10 знаків, для інших товарів - не менше 4 знаків). При цьому код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати). Відсутність коду товару згідно УКТ ЗЕД починаючі з 1 січня 2017 року вважається помилкою при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної та не дає права на податковий кредит.

Відсутність коду послуги згідно з ДКПП в податковій накладній, дата складання якої припадає на період з 1 січня 2017 року до дати набрання чинності відповідних змін до форми податкової накладної, не визначається як помилка, допущена при складанні такої податкової накладної.

Що стосується визначення коду УКТ ЗЕД при продажу електричної та теплової енергії слід зазначити наступне.

Підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу визначено, що з метою застосування терміна «постачання товарів» електрична та теплова енергія, газ, пар, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване, вважаються товаром.

Водночас основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг, визначено Законом України від 24 червня 2004 року № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон № 1875).

Згідно з пунктом 1 статті 1 Закону № 1875 житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Статтею 13 Закону № 1875 визначено, що операції з централізованого постачання холодної води, централізованого постачання гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), газо- та електропостачання, централізованого опалення є комунальними послугами.

Таким чином, електропостачання та постачання теплової енергії в розумінні Закону № 1875 відноситься до постачання комунальних послуг.

Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД визначено Законом України  «Про Митний тариф України» від 19 вересня 2013 року № 584-VIІ (далі – Закон № 584). Так відповідно до розділу V (група 27) Закону № 584 згідно з УКТ ЗЕД електроенергія класифікується у товарній підкатегорії 2716 00 00 00. Отже, якщо електроенергія постачається не населенню, то постачання такої електроенергії не є комунальною послугою, а є постачанням товару.

Одночасно з метою визначення коду послуги з постачання електричної енергії (якщо це є комунальною послугою) та теплової енергії відповідно до ДКПП слід скористатись секцією D "Енергія електрична, газ, пара та кондиційоване повітря" (розділ 35) «Державного класифікатору продукції та послуг».

Поряд з цим повідомляємо, що Торгово – промислова палата України листом від 20.01.17 № 146/08.1 проінформувала ДФС України, що система торгово – промислових палат в Україні володіє кваліфікованим та досвідченим штатом експертів в усіх регіональних палатах і здатна швидко задовольнити попит визначення кодів товарів для всіх платників ПДВ.