Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування доходів від надання в оренду земельних ділянок та продажу сільськогосподарської продукції

опубліковано 29 березня 2021 о 09:49

Очаківська ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області інформує, що громадяни, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї)  загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п.165.1.24 п. 165.1 ст.165 ПКУ) повинні подавати декларації про майновий стан і доходи.

Фізичні  особи – орендодавці у разі  надання власних земельних ділянок (паїв) в оренду іншій фізичній особі, яка  не  є суб’єктом господарювання, та  отримує дохід у вигляді орендної плати (п.п.170.1.5 п.170 ПКУ) також зобов’язанні подати декларацію про майновий  стан і доходи за 2020 рік.

Діяльність фізичних осіб, на постійній основі, спрямована на отримання доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних частках (паях), розмір яких перевищує 2 гектари передбачає державну реєстрацію як суб’єкта господарської діяльності.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Громадяни, які отримали у 2020 році доходи від обробітку власних земельних паїв площею понад два гектари зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкових органів за місцем  реєстрації  до 1 травня 2021 року.

Громадяни,   можуть подати декларацію про майновий стан і доходи не відвідуючи податкові органи по місцю реєстрації, а скористатися допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет». Щоб зайти до Електронного кабінету необхідно скористатися адресою http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. 

У разі подання декларації в електронній формі з використанням електронного підпису необхідно здійснити таке відправлення не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. Також, як і раніше декларацію можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення – не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, і звичайно подати до контролюючого органу особисто або уповноваженою на це особою.

Платники податку зобов’язані самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання до 1 серпня року, що настає за звітним ( п.п.179.7 ст.179 ПКУ).