Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про важливі податкові новації розповіли працівники ДПС Миколаївщини баштанським підприємцям

опубліковано 02 лютого 2022 о 16:39

 

На Миколаївщині триває інформаційна кампанія, присвячена  роз’ясненню особливостей застосування РРО/ПРРО у 2022 році. Зважаючи на суспільний інтерес, податківці систематично проводять семінари та тренінги для суб’єктів господарювання. Сьогодні, за ініціативи та підтримки Баштанського міського голови Олександра Берегового, такий захід проведено у м. Баштанка.

Податкову службу області під час заходу представили заступниця начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Наталя Муніка, начальник Баштанської ДПІ Левон Мелтонян, працівники управління податкового аудиту Олександр Федорович, управління електронних сервісів Тетяна Кулєшова та сектору інформаційної взаємодії Юлія Чокова.

Заступниця очільника податкової служби області та Баштанський міський голова під час вступних промов були одностайні в думці, що  економічну діяльність необхідно здійснювати виключно у правовому полі, з використанням касових апаратів.

Наталя Муніка пояснила, що попри поширену думку, тотальна фіскалізація не передбачається і нові правила застосування РРО не зачіпають спрощенців І групи та фізичних осіб, які продають на ринку текстиль, вживані речі, продукти власного підсобного господарства.

«Застосування РРО має на меті детінізаціїю економіки, забезпечення збільшення надходжень до бюджетів всіх рівнів та посилення захисту прав споживачів», – наголосила посадовиця. «Свідченням готовності бізнесу до роботи в правовому полі є позитивна динаміка зростання кількості зареєстрованих РРО/ПРРО у січні 2022 року».

Досить активним було обговорення порядку ведення обліку товарних запасів. Податківці наголосили, що законодавство не встановлює для платників єдиного податку нових вимог щодо будь-якої обов’язкової форми обліку товарів (за виключенням торгівлі технічно складними побутовими товарами, лікарськими засобами, ювелірними виробами, підакцизними товарами).

Під час зустрічі податківцями розглянуто конкретні умови діяльності ФОПів, способи їх розрахунків зі споживачами, кожному суб’єкту надано відповідь щодо необхідності або звільнення від використання РРО/ПРРО.

Значну увагу також приділено роз’ясненням щодо можливостей застосування ПРРО. Податківці наголосили, що сьогодні підприємці надають перевагу програмним РРО, використання яких стало простішим, дешевшим, швидшим. Присутніх проінформовано, що ДПС України надає своє програмне рішення платникам податків безкоштовно. Безкоштовне рішення фіскалізації можна завантажити с вебпорталу ДПС та встановити на будь-який гаджет, що підтримує операційну систему Windows чи Android і має підключення до мережі Internet,  і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні.

Під час заходу були також розглянуті питання проведення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування та декларування доходів, отриманих у 2021 році, легалізації трудових відносин та боротьби з тіньовим сектором (особливо у сфері торгівлі підакцизною групою товарів), стану наповнення місцевого бюджету.

Податківці дякують платникам за активність та конструктивізм під час спілкування, а також керівництву Баштанської об’єднаної територіальної громади за організовану зустріч та плідну співпрацю.