Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Про особливості декларування доходів волонтерами» - йде мова у коментарі заступниці начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Ольги Купчишиної

опубліковано 26 квітня 2023 о 08:41

Нагадую, що наразі триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році.

Хочу звернути увагу, що волонтерам - благодійникам, які зареєстровані у реєстрі волонтерів та отримують благодійні внески від фізичних осіб – резидентів чи нерезидентів, необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2023 року. У декларації необхідно відобразити усі кошти, які надійшли на рахунок впродовж звітного періоду.

Зазначу, що відповідно до підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України, оподаткуванню не підлягають суми коштів, які надійшли на рахунок благодійника і в подальшому були виплачені у вигляді благодійної допомоги на користь учасників бойових дій – військовослужбовців, працівників силових структур, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України тощо, які задіяні у відсічі російської агресії, або на благо членів сімей учасників бойових дій.

Також не підлягають оподаткуванню і кошти, які були використані на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Поряд з цим, благодійникам слід забезпечити документальне підтвердження витрат.

Отримані благодійні внески, а також інші доходи, які не включаються до розрахунку загального річного доходу відповідно до статті 165 Податкового кодексу України, відображаються у рядку 11.3 розділу III «Доходи, які не включаються до загального річного оподаткованого доходу» податкової декларації.

Подання податкової звітності волонтерами є, насамперед, підтвердженням їх офіційної та прозорої діяльності.

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації: 

особисто або уповноваженою на це особою; 

надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (таке відправлення платник податку зобов’язаний здійснити не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації); 

засобами електронного зв’язку через Електронний кабінет (https://www.cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи» (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк). Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

Звертаю увагу, що у Центрах обслуговування платників державних податкових інспекцій Миколаївської області можна отримати консультаційну та практичну допомогу щодо заповнення податкової декларації. 

Дякую усім волонтерам, які у цей важкий час допомагають нашій державі, забезпечують надійний тил українській армії та підтримують населення країни.

Разом, кожен на своєму місці, працюємо задля Перемоги!