Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка – це кешбек від держави стверджує у коментарі заступниця начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина

опубліковано 31 жовтня 2023 о 10:30

Станом на 01.10.2023 своїм правом на застосування податкової знижки вже скористалися 686 громадян, якими задекларовано до повернення понад 2,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Наразі з бюджету вже повернуто понад 2,1 млн грн податку на доходи фізичних осіб. 

Звертаю увагу, що платники, які мають право скористатися правом на податкову знижку, подають декларацію за 2022 рік до 31.12.2023, якщо за якихось обставин громадяни не скористалися правом на податкову знижку, наступного року вони втрачають таку можливість. Граничний термін подання податкової декларації для реалізації права на податкову знижку за 2022 рік – 31 грудня 2023 року. Сума до повернення платнику податку зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. 

Право на податкову знижку мають лише фізичні особи, які отримують офіційно заробітну плату, та з якої було утримано належні суми податку з доходів фізичних осіб.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

У разі, якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа. 

Варто пам’ятати, що існують обмеження щодо податкової знижки, а саме сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України. 

Подати декларацію можна дистанційно, не відвідуючи податкову, за допомогою сервісу ДПС «Електронний кабінет платника податків». У приватній частині кабінету у розділі «Декларація про майновий стан і доходи» можна подати декларацію разом з документами, що підтверджують право на податкову знижку.  

Зауважу, що подання декларації засобами електронного зв’язку надає можливість значно мінімізувати помилки при заповненні декларації, а також економить час та надає можливість уникнути черг. Для роботи в електронному сервісі платнику достатньо лише мати кваліфікований електронний підпис, який можна отримати у будь-якого надавача електронних довірчих послуг.  

Крім того, рекомендую платникам, щоб бути в курсі всіх податкових новацій, підписатися на офіційну сторінку ГУ ДПС у Миколаївській області у мережі Фейсбук https://www.facebook.com/tax.mykolaiv, а також слідкувати за новинами на сайті Головного управління ДПС у Миколаївській області https://mk.tax.gov.ua.

Також на вебпорталі ДПС України є розділ «Актуальні питання - відповіді про податкову знижку за окремими видами витрат»: http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/aktualni-pitannya--vidpovidi/.

І на завершення хочу подякувати платникам за сумлінну сплату податків, до бюджету, адже завдяки вам держава стабільно отримує кошти для забезпечення Збройних Сил України, бюджетної сфери, соціальних виплат та відновлення інфраструктури.