Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС Миколаївщини: Про порядок застосування податкової знижки   

опубліковано 26 лютого 2024 о 10:10

Головне управління ДПС у Миколаївській області нагадує, що у рамках проведення кампанії декларування доходів - 2024 платники податків можуть скористатися правом на отримання податкової знижки. 

Податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. 

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), зокрема: квитанціями; фіскальними або товарними чеками; прибутковими касовими ордерами. Податок підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання декларації. Повернути частину коштів можна за навчання у державних навчальних закладах, користування іпотечним житловим кредитом, використання репродуктивних технологій, сплату за переобладнання транспортного засобу на біопаливо, внески на благодійність тощо.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки за 2023 рік визначено пунктом 166.3 статті 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). 

Варто пам’ятати, що існують обмеження щодо отримання податкової знижки, а саме сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу.

Реалізувати своє право на податкову знижку громадяни можуть подавши до податкової інспекції за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи.

Також подати декларацію можна дистанційно за допомогою сервісу ДПС «Електронний кабінет платника податків». У приватній частині кабінету у розділі «Декларація про майновий стан і доходи» можна подати декларацію разом з документами, що підтверджують право на податкову знижку. 

Окрім цього, можливість подати декларацію про доходи з метою отримання податкової знижки надає мобільний застосунок від ДПС «Моя податкова». Це простий i зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби громадянами, а також сплати податків з використанням запропонованих платіжних систем. Застосунок можна завантажити на телефон як на платформі Android, так i iOS.

Зазначаємо, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. Платники, які мають право на отримання податкової знижки,  подають декларацію за 2023 рік до 31 грудня 2024 року.