Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олександр Федорович: Державна реєстрація суб’єкта господарювання – основна умова здійснення підприємницької діяльності 

опубліковано 12 квітня 2024 о 08:47

Державна реєстрація суб’єктів господарювання – обов’язкова умова здійснення усіх видів підприємницької діяльності та запорука законності її ведення. Нагадуємо платникам податків та громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг). Про це під час брифінгу повідомив начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Миколаївській області Олександр Федорович.

Податківець звернув увагу, що державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності здійснюється та регулюється Податковим кодексом України, Законом України від 15 травня 2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (із змінами) та іншими законодавчими актами.

Також фахівець наголосив, що підприємці зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО) при проведенні розрахунків за товари чи послуги.

Нагадав, що Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» визначає правові засади застосування РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, дія якого поширюється на суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Олександр Федорович зазначив, що податкова служба Миколаївщини на постійній основі здійснює контроль за дотриманням підприємцями регіону податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Так, під час проведення контрольно-перевірочних заходів на території села Коблеве податківцями встановлено, що бізнесмен здійснював діяльність з реалізації квітів без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, що суперечить нормам законодавства України. За фактами встановленого порушення складено протокол та направлено матеріали до суду.

Поряд з цим, виявлено порушення порядку проведення розрахунків у інших підприємців, зокрема невидачу чеків, відсутність обліку товарних запасів тощо.

За результатами перевірки до суб’єктів господарювання застосовано штрафних санкцій у сумі 115 тис. гривень.

Шановні платники! Наголошуємо на недопустимості порушення чинного законодавства, провадження підприємницької діяльності без державної реєстрації, здійснення розрахунків із споживачами за продані товари (надані послуги) без застосування РРО/ПРРО та без видачі відповідних розрахункових документів.