Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До місцевих бюджетів Миколаївської області забезпечено майже 90 млн грн податку на нерухомість 

опубліковано 19 липня 2024 о 11:20

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Роман Корнєв, надходження від податку на нерухоме майно у повній сумі спрямовуються до місцевих бюджетів, тож є одним з важливих бюджетоформуючих платежів громад. 

Завдяки постійній цілеспрямованій роботі щодо визначення об’єкта оподаткування податком на нерухоме майно, відмінним від земельної ділянки (так званий «податок на нерухомість»), та суми податку до сплати, у першому півріччі 2024 року до місцевих бюджетів мобілізовано 88,6 млн грн податку на нерухомість, що на 31 млн грн більше, ніж у відповідному періоді 2023 року, - зазначив Роман Корнєв.

За його словами, лідерами у сплаті податку на нерухомість є власники об’єктів нерухомості – юридичні особи, внесок яких у місцеві бюджети Миколаївщини за 6 місяців 2024 року становить 60,1 млн гривень. Фізичні особи – власники майна перерахували до місцевих скарбниць області 28,5 млн грн податку на нерухомість. 

Нагадаємо, що за об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир –  60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів. Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр. 

Функціонування територіальних громад і підтримка обороноздатності нашої країни безпосередньо залежать від наповнення місцевих бюджетів. Завдяки спільним та скоординованим діям податкової служби і органів місцевого самоврядування вдається забезпечити позитивну динаміку у наповненні місцевих бюджетів. Виконання кожним платником свого обов’язку щодо сплати належних податків і зборів (у тому числі, податку на майно) забезпечить подальший розвиток територіальної громади, надасть змогу в повному обсязі профінансувати заплановані видатки для закладів освіти, культури, охорони здоров’я та благоустрою територій, - відмітив очільник податкової служби Миколаївщини.