Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Увага! Нові роз’яснення щодо застосування антикорупційного законодавства при заповненні е-декларацій

опубліковано 24 лютого 2021 о 11:07

Головне управління ДПС у Миколаївській області інформує, що у лютому 2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції (далі –НАЗК) затвердило та опублікувало оновлені Роз'яснення щодо застосування антикорупційного законодавства (https://bit.ly/3b8bCeR).

У Роз’ясненнях наявні оновлення, пов’язані із змінами законодавства (Закони України від 15 грудня 2020 року № 1079-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції» та від 04 грудня 2020 № 1074-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави  або місцевого самоврядування»). Також НАЗК максимально врахувало інтереси декларантів та додало відповіді на питання, які часто надходили до Агентства за минулий рік.

Наприклад, сформовані додаткові правові позиції НАЗК стосовно декларування земельних ділянок. 

Не декларуються земельні ділянки:

на яких розміщений будинок, який є зареєстрованим місцем проживання (за умови фактичного не користування будинком у звітному періоді) (пункт 74 Роз'яснення);

які не містять меж в натурі та права щодо яких не визначені у встановленому законом порядку (пункт 77 Роз'яснення);

під багатоквартирним будинком, таунхаусом, у гаражних кооперативах, садівничих товариствах (якщо не виділена окремо під об’єктом нерухомості) (пункт 77 Роз'яснення).

Декларуються земельні ділянки як такі, що належать на праві власності, право власності на які набуто до 03.08.2004 (набрання чинності ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»), незалежно від державної реєстрації права. Якщо право на земельну ділянку виникло після 03.08.2004, але не здійснена державна реєстрація права власності на неї, то вказується, що така земельна ділянка належить на праві користування (пункт 76 Роз'яснення).

Для того, щоб Вам не витрачати час на пошуки оновлених частин у Роз’ясненнях, НАЗК підготувало повний перелік оновлень, які з'явилися, по розділах.

Ознайомитися з переліком можливо за посиланням: https://bit.ly/37DDtmp.