Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вознесенське управління ГУ ДПС у Миколаївській області інформує про легальні трудові відносини

опубліковано 26 лютого 2020 о 12:13

Вознесенське управління ГУ ДПС у Миколаївській області звертає увагу громадян, що їх соціальний захист сьогодні та гідне пенсійне забезпечення у майбутньому залежить, перш за все, від свідомої та активної громадянської позиції самих працюючих, а згода отримувати неофіційну заробітну плату позбавляє їх соціальних гарантій від держави.

Неоформлені трудові відносини з роботодавцем, тіньова зайнятість та заробітна плата «у конвертах», з якої не сплачено податки та внески до бюджетів, небезпечні не лише тим, що бюджет не отримує кошти у вигляді несплачених податків та внесків до фондів соціального страхування, у тому числі до Пенсійного фонду, а й у тому, що громадяни ризикують втратити право на пенсію або її частину, оскільки при нарахуванні пенсії враховується розмір заробітної плати та страховий стаж, протягом якого така особа сплачувала, або її роботодавець сплачував за неї єдиний соціальний внесок.

Страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок – част.1 ст.24 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Застрахована особа - це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок - п.3 част.1 ст. 1 ЗУ від 08.07.2010 №2464-УІ «Про збір та. облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Погодившись на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну заробітну плату, громадяни сприяють уникненню роботодавців від витрат на сплату податків на фонд оплати праці до бюджету, та позбавляють себе права на соціальні виплати.

Проблему можна вирішити лише спільними зусиллями, тому звертайтеся до контролюючих органів та повідомляйте про проблеми, пов’язані з застосуванням трудового законодавства.

Вознесенське управління нагадує, що керівники підприємств, установ, та організацій всіх форм власності та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю працівників, зобов’язані надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем їх обліку платниками ЄСВ.

Повідомлення може подаватися в один з таких способів:
- засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.