Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Очаківське управління ГУ ДПС у Миколаївській області про подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 03 червня 2020 о 10:49

Очаківське управління  ГУ ДПС у Миколаївській області  інформує. Згідно з п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платник податків зобов'язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Ця норма застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою (п. 54.1 ст. 54 Кодексу).

Контролюючий орган, відповідно до абзацу першого п. 102.1 ст. 102 Кодексу крім випадків, визначених п. 102.2 цієї статті, має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків у випадках, визначених Кодексом, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.

Отже, чинним Кодексом не заборонено платнику податків подавати річну податкову декларацію у строки, що перевищують граничний строк визначення контролюючим органом грошових зобов'язань платника податків (1095 днів), у разі якщо так декларація не була подана раніше.

Слід також відмітити, що Податковий кодекс України набрав чинності з 1 січня 2011 року, відповідно з пунктом 1 розділу XIX Кодексу.

Враховуючи викладене, платник податку - фізична особа відповідно до вимог Кодексу має право подати річну податкову декларацію за формою та порядком, що діють на момент її подання (п. 48.1 ст. 48 Кодексу), та самостійно визначити податкові зобов'язання з доходів, отриманих у звітних періодах, починаючи з 01 січня 2011 року, без дотримання строку 1095 днів, у разі якщо така декларація не була подана раніше.