Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вознесенська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області інформує про сплату земельного податку

опубліковано 27 квітня 2021 о 10:12

Земельний податок – це один із складових податку на майно, він забезпечує надходження до місцевого бюджету. Податкову декларацію із земельного податку подають юридичні особи, які самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання на підставі даних державного земельного кадастру.

Основні запитання-відповіді щодо справляння земельного податку надаємо увазі, які допоможуть платникам уникнути допущення помилок при визначенні податкового зобов’язання із даного податку.

Хто з юридичних осіб є платниками земельного податку?

Платниками земельного податку з числа юридичних осіб є власники земельних ділянок та землекористувачі.

Чи будуть платити земельний податок ті юридичні особи, які не оформили право власності або користування землею?

У юридичних осіб, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, не виникає обов’язок із нарахування податкових зобов’язань з земельного податку та відповідно подання податкової декларації з плати за землю.

Однак, зверну увагу, при переході до юридичної особи права власності на земельну ділянку та відсутності у базах даних інформаційних систем Державної податкової служби відомостей про таку земельну ділянку, юридична особа має право подати до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки правовстановлюючі документи на земельну ділянку та декларацію.

Використання земельних ділянок без належного оформлення відповідного права є порушенням норм земельного законодавства.

А чи є платниками земельного податку юридичні особи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування?

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема з податку на майно, в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої-третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

З якої дати платник повинен уточнити показники декларації з плати за землю у разі отримання протягом року нового витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки?

У разі отримання протягом року нового витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки платник зобов’язаний уточнити показники декларації з плати за землю з дати набрання чинності затвердженого уповноваженим органом відповідного рішення щодо виконаної нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

До якої дати юридична особа повинна сплачувати земельний податок у разі припинення права постійного користування земельною ділянкою державної чи комунальної власності?

При припиненні права постійного користування земельною ділянкою державної або комунальної власності, юридична особа сплачує земельний податок за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до дати внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення права постійного користування земельною ділянкою.

Актуальне питання на сьогодні. Які ж ставки земельного податку застосовують платники земельного податку у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою України, якщо кожною розформованою територіальною громадою (сільською, селищною, міською радами) були прийняті рішення про встановлення ставок земельного податку і такі ставки є різними?

Якщо органом самоврядування, який є адміністративним центром новоствореної територіальної громади, не прийнято рішення про встановлення місцевих податків та зборів на поточний рік, то платники земельного податку застосовують ставки, затверджені рішеннями відповідних розформованих територіальних громад (сільських, селищних, міських рад).

Чи повинна юридична особа, яка користується пільгою щодо сплати земельного податку, сплачувати податок при наданні в оренду земельних ділянок, окремих будівель, споруд чи частин?

Юридичні особи, які користуються пільгами з земельного податку, та надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, земельний податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачують на загальних підставах з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель, споруд.

В які строки звітувати треба за нововідведені земельні ділянки?

За нововідведені земельні ділянки платник земельного податку подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним. При зміні протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зміни.

А чи треба звітувати юридичним особам, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку або мають земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню?

Нормами ПКУ не передбачено звільнення від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг.

Крім того, суб’єкт господарювання, який не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу.

Отож, наявність пільг не звільняє платника від подання звітності.