Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Первомайська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області інформує про стан декларування доходів

опубліковано 27 квітня 2021 о 13:50

Первомайська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області  нагадує, що до 01 травня триває кампанія декларування доходів громадян. Обов’язок  подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які протягом 2020 року отримували:

 – доходи не від податкових агентів, тобто, від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи (не є підприємцями або особами, які провадять незалежну професійну діяльність) – це доходи від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, продажу власного майна, надання платних послуг (репетитор, гувернантка, прибиральниця), тощо;

 – доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

 – іноземні доходи;       

 – спадщину чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

 – в інших випадках, передбачених законодавством.

     Станом на 25 квітня 2021 року по Первомайській ТГ, Мигіївській ОТГ, Камяномостівській ОТГ, Синюхинобрідській ОТГ  1017 громадянина вже задекларували свої доходи, отримані протягом 2020 року в розмірі  25,9млн. гривень доходу, з яких підлягає сплаті до бюджету 2719,7 тис.грн. гривень податку на доходи фізичних осіб та 389,9 тис. гривень військового збору.

      Звертаємо увагу, що відповідно до норм Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що, зокрема вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

        Доходи від продажу  продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (18 %) та військовим збором (1,5 %).

        Для своєчасного та безпечного виконання свого конституційного обов’язку, радимо скористатися сервісом ДПС України «Електронний кабінет платника» за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua, який передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.