Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Первомайська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області про сплату земельного податку

опубліковано 27 квітня 2021 о 14:11

        Платники земельного податку мають право провести звірку даних щодо площі земельної ділянки та ставок податку. Первомайська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області нагадує, що власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі є платниками земельного податку. Фізичним особам суми податку нараховують контролюючі органами, які надсилають платникам до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення. Податок необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

          Платники земельного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

  • Розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;
  • права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пунктів 281.4 та 281.5 ПКУ;
  • розміру ставки земельного податку;
  • нарахованої суми плати за землю.

         Для проведення звірки платникам необхідно мати при собі оригінали документів, що підтверджують право на землю, на користування пільгами тощо.

         Крім того, повідомляємо, що громадяни, які мають підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинні подати до органів ДПС документи, що посвідчуютьїх право на пільгу..

         Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

          У разі надання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року, то пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

         Також, ст. 286 Податкового кодексу доповнено п. 286.1, відповідно до якого у випадку подання платником податку до податкової служби правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про які відсутні у базах даних ДПС, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

        Також законодавством передбачено і звільнення від сплати земельного податку, відповідно до п. 281.1 ПКУ. Зокрема, звільняються:

  • особи з інвалідністю першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

         Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 цієї статті, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

         Звертатися можна  до Первомайської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області, що розташована за адресою: - м. Первомайськ, вул. Театральна, 19, в період карантину за попереднім записом за телефонами: 7-51-78, 7-54-02 . Режим роботи: з 8-00 до 17-00, перерва з 12-00 до 12-45.