Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Южноукраїнській ДПІ відповідають на запитання платників податків

опубліковано 02 грудня 2021 о 12:04

Южноукраїнські податківці активно роз’яснюють платникам податків зміни у податковому законодавстві. Сьогодні найчастіше запитують про «податкову амністію». З метою роз’яснення основних її аспектів в Южноукраїнській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області 1 грудня 2021 року відбулась зустріч з головами фермерських господарств.

Під час зустрічі надано відповіді на найбільш поширені питання, зокрема які доходи з метою подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації вважаються доходами, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Южноукраїнські податківці пояснили, що такими вважаються доходи, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні, однак згідно даних контролюючих органів повнота сплати податків і зборів з них не підтверджена. Такими доходами можуть бути, але не виключно, заробітна плата (винагорода), отримана працівниками в «конвертах», іноземні доходи, доходи фізичної особи, отримані від здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності без державної реєстрації її як фізичної особи – підприємця, без взяття на податковий облік, або без одержання ліцензії, дозволу чи іншого дозвільного документа для провадження певних видів господарської діяльності, незадекларовані доходи у вигляді спадщини, подарунків, отримані не від фізичних осіб першого, другого ступеня споріднення, орендної плати, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, прибутків від відчуження акцій, часток, корпоративних або інших аналогічних прав тощо.

Платників також цікавить питання, яку суму коштів повинна задекларувати особа, яка виявила бажання скористатись правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Податківці наголошують, що платник самостійно приймає рішень щодо суми коштів, які будуть відображені ним в декларації. В той же час відповідно до ПКУ джерела одержання (набуття) коштів вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства, якщо сумарна вартість їх не перевищує 400 тис. грн. станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Працівники Южноукраїнської ДПІ запрошують платників отримувати консультації з приводу запровадження одноразового декларування.