Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Вітовській ДПІ проведено низку семінарів для ФОП з питань використання касових апаратів

опубліковано 18 січня 2022 о 16:53

З метою належного інформування та сприяння підвищенню податкової культури платників в частині дотримання ними норм чинного податкового законодавства фахівці Вітовської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області  надають відповідні консультації та роз’яснення.

За участю начальника ДПІ Світлани Архипової постійно проводяться сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія», робочі зустрічі з фізичними особами-підприємцями.

На сьогодні найбільш активно платники цікавляться порядком застосування РРО чи ПРРО та порядком ведення обліку товарних запасів. На цьому тижні у приміщенні ДПІ проведено низку навчань з питання використання РРО/ПРРО, користування електронними сервісами.

Під час заходів наголошується,що з 1 січня 2022 року застосування РРО/ПРРО залишається необов’язковим для ФОП – платників єдиного податку:

першої групи, другої – четвертої груп, яким відповідно до постанови КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

З 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО) якщо: річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП (у 2022 році – 1,09 млн грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ; така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари; такими ФОП не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет; сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

У всіх інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року стає обов'язковим.

Також, у ході навчання висвітлюється питання ведення обліку товарних запасів: платники єдиного податку ІІ-ІV групи, які не зареєстровані платниками ПДВ та не здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, облік товарних запасів не ведуть.

Принагідно присутнім розснюются можливості та переваги використання Електронного кабінету, подання звітності в електроному вигляді, отримання довідок та інших послуг тощо. Також, не оминають увагою податківці і питання одноразового (спеціального) декларування та інформують про основні аспекти кампанії, до кінця якої залишилось 7 місяців.