Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларацію про майновий стан і доходи можна надіслати в електронному вигляді

опубліковано 17 березня 2023 о 13:13


До фахівців Центральної ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області звертається чимало платників податків із проханням надати роз’яснення щодо подання декларації про доходи в електронному вигляді.

В інспекції розповіли, що податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Податковим кодексом України, в один із таких способів:

- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Слід зазначити, що єдиною підставою для неприйняття податкової декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі є недійсність кваліфікованого електронного підпису чи печатки такого платника податків, у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії відповідного сертифіката відкритого ключа, за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа, містить достовірні обов’язкові реквізити та надана у форматі, доступному для її технічної обробки.

До речі, при направленні декларації засобами електронного зв’язку слід скористатися сервісом «Електронний кабінет» (https://cabinet.tax.gov.ua). Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за допомогою особистого електронного ключа, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів (АЦСК) Інформаційно-довідкового департаменту ДПС та іншими АЦСК. Скориставшись сервісом «Електронний кабінет» (приватною частиною) громадяни можуть також отримати відомості про отримані доходи з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Для заповнення та відправлення декларації про майновий стан і доходи,  необхідно перейти у режим «Декларація про майновий стан і доходи». 

Фахівці наголошують, що з актуальною інформацією щодо декларування доходів громадян можна ознайомитися на вебпорталі ДПС в банері «Деклараційна кампанія 2023» за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/.