Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості Електронного кабінету розповіли у Вітовській ДПІ

опубліковано 12 травня 2023 о 13:42

У Вітовській ДПІ відбулася чергова зустріч з платниками податків за участі начальника ДПІ Світлани Архипової. Під час зустрічі Світлана Архипова звернула увагу, що в умовах дії воєнного стану важливим вектором допомоги платникам податків є електронні сервіси ДПС, які забезпечують спілкування з податковими органами дистанційно, зокрема, надають можливість  платникам подати звітність, отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, зареєструвати програмний РРО та отримати повідомлення-рішення про нарахування майнових податків.

Платникам нагадали, що найпопулярнішим електронним сервісом ДПС України для юридичних і фізичних осіб залишається Електронний кабінет (далі – Е-кабінет), який забезпечує безконтактні засоби взаємодії платників податків та контролюючих органів з використанням сучасних інформаційних технологій та надає можливість реалізувати свої права та обов’язки у сфері оподаткування в режимі онлайн. 

Е-кабінет складається із двох функціональних частин: загальнодоступної (відкритої) частини, вхід до якої здійснюється без ідентифікації користувача, і приватної частини (особистого кабінету). Робота у приватній частині Е-кабінету відбувається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн. Робота в Е-кабінеті здійснюється через мережу Інтернет та не вимагає використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення. Е-кабінетом можна скористатись як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв. 

Начальниця ДПІ звернула увагу присутніх на те, що з 1 квітня 2023 року діє новий порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції на сплату податків, зборів, єдиного внеску. Однак, за її словами до 1липня цього року чинний і попередній порядок заповнення платіжних документів.

Також, посадовиця поінформувала платників податків про необхідність обов’язкового використання касових апаратів підприємцями, які перебувають на спрощеній системі оподаткування II-IV груп та здійснюють готівкові розрахунки з покупцями за надані послуги чи товар. При цьому зазначила, що застосування касових апаратів не є обов’язковим для «спрощенців» I групи.

Крім цього, учасники заходу обговорили питання важливості дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства, а саме своєчасне укладення договорів з найманими працівниками та дотримання мінімальних гарантій оплати праці. Захід відбувся у конструктивному форматі, платники отримали вичерпні відповіді на свої запитання.