Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вітовська ДПІ: роз’яснення податкового законодавства

опубліковано 30 травня 2023 о 11:29

У Центрі обслуговування платників Вітовської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області систематично проводять зустрічі з фізичними особами – підприємцями та громадянами.  

Мета зустрічей – роз’яснити актуальні питання податкового законодавства, визначити коло проблемних питань, намітивши шляхи їх вирішення та як наслідок, налагодити тісну співпрацю між податковою службою та платниками податків.   

Працівники Вітовської ДПІ під час зустрічей роз’яснюють, що відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) однією з умов перебування фізичних осіб – підприємців на першій групі платників єдиного податку є здійснення роздрібного продажу товарів на ринках та/або господарської діяльності з надання побутових послуг населенню, а на другій групі – здійснення господарської діяльності з надання послуг платникам єдиного податку та/або населенню. 

Податківці пояснюють, що за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (п. п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ). Пунктом 300.1 статті 300 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій. 

У разі здійснення платниками єдиного податку першої або другої групи діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність.

Якщо платник не здійснив перехід на застосування іншої ставки та надав послуги іншим особам, ніж передбачено умовами застосування першої або другої групи платників єдиного податку, то контролюючий орган, який під час проведення перевірки виявив порушення, має право анулювати реєстрацію такого платника єдиного податку на підставі акта перевірки. При цьому такий платник зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.