Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Баштанська ДПІ: Щодо особливостей оподаткування та декларування благодійної допомоги

опубліковано 30 травня 2023 о 16:02

У Баштанській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області продовжують надавати роз’яснення щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році. Податківці звертають увагу, що одним із видів доходу, який підлягає декларуванню, є благодійна допомога, але в окремих випадках.

Головний державний інспектор Баштанської ДПІ Наталя Фоміна розповіла платникам про отримання нецільових грошових виплат від інших благодійників, які не мають статусу благодійної організації. Оподаткування такого виду благодійної допомоги регламентовано Податковим кодексом України. 

Пояснила щодо сум, які не включаються до оподатковуваного доходу, та особливостей оподаткування у випадку перевищення граничного обсягу суми нецільової благодійної допомоги.

Як правило, при здійсненні такої виплати благодійник має виконати функцію податкового агента та надати податковому органу відомості щодо виплаченої благодійної допомоги (в оподатковуваному та неоподатковуваному обсязі). Проте, якщо благодійник не виконав свого обов’язку, то громадянин повинен подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити суму ПДФО та військового збору. 

Відмітила, що податківці постійно надають громадянам практичну допомогу щодо подання звітності, у тому числі заповнення декларацій про майновий стан і доходи.