Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання застосування РРО постійно обговорюються в Інгульській ДПІ

опубліковано 15 вересня 2023 о 10:33

В Інгульській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області відбулися зустрічі з платниками податків в рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо популяризації застосування РРО/ПРРО, актуальних питань податкового законодавства, а також щодо користування Електронним кабінетом платника податків. 

Під час зустрічей розглянуто питання застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків, переваги використання та порядок реєстрації ПРРО, ведення товарного обліку та КОРО, роз’яснено зміни щодо РРО/ПРРО, які вступили в силу з 1 серпня 2023 року. 

Фахівці ДПІ повідомили, що у зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Так, з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265. 

Також податківці нагадали про вимоги статті 5 Закону № 265, що використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. 

Посадовці наголосили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО/ПРРО в контролюючому органі. З формами для реєстрації ПРРО та інструкціями щодо їх заповнення можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro.