Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Вітовській ДПІ продовжуються зустрічі з підприємцями з питань фіскалізації розрахункових операцій

опубліковано 10 жовтня 2023 о 13:55

Щоденно фахівці Вітовської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області роз’яснюють підприємцям порядок реєстрації програмних РРО платниками податків та подання звітності за допомогою Електронного кабінету.  

Під час таких заходів працівники податкової інспекції роз’яснюють норми Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового Кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період воєнного стану», зокрема щодо застосування РРО та ПРРО платниками єдиного податку, відміни пільгового оподаткування за ставкою 2 відсотки, обов’язковою сплатою єдиного податку фізичними особами – підприємцями тощо.  

Старша державна інспекторка Вітовської ДПІ Світлана Коробіцина у ході чергової зустрічі ознайомила підприємців з можливістю використання спрощеної форми фіскального чеку, що значно полегшить для останніх облік торгівельних операцій. Однак, наголосила, що таку форму розрахунку з покупцем не можна застосовувати при торгівлі підакцизними товарами, лікарськими засобами чи складною побутовою технікою, оскільки торгівля такою продукцію вимагає заповнення усіх необхідних реквізитів у фіскальному чеку. 

Податківиця нагадала, що суб’єкт господарювання самостійно, виходячи із власних потреб, обирає для проведення розрахункових операцій – РРО чи ПРРО. РРО та ПРРО є рівнозначними засобами, призначеними для реєстрації (фіскалізації розрахункових операцій). 

ПРРО – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу, призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. 

Також податківці нагадують, що мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС вже доступний користувачам. Застосунок можна завантажити на телефони, як на платформі Android, так і iOS!  «Моя податкова» -  простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян,  а також сплати податків з використанням платіжних систем. Мобільний застосунок доповнюватиметься новими можливостями відповідно до потреб платників податків.  

У разі виникнення будь-яких запитань щодо роботи застосунку та наявності пропозицій щодо вдосконалення сервісів, необхідно їх надсилати за адресою infotax@tax.gov.ua або звертатися за телефоном 0 800 501 007.