Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наповнення місцевого бюджету - спільна робота громадян, податкової служби та органів місцевого самоврядування

опубліковано 19 січня 2024 о 11:35

Начальниця Доманівської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Галина Кузмінчук та заступниця голови Доманівської ОТГ Олександра Сохань під час зустрічі обговорили нагальні питання подальшої співпраці органу місцевого самоврядування та податкової інспекції.

У ході спільної роботи заплановано надання роз’яснень платникам податків щодо переваг та зручності використання електронних сервісів ДПС, зокрема, мобільного застосунку «Моя податкова» Це дасть можливість платникам швидко отримувати необхідну інформацію в своєму телефоні без відвідування податкової служби, подавати заяви та декларації, отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, мати змогу відшукати фіскальний чек, марки акцизного податку, а також сплачувати податки з використанням платіжних систем та інші послуги.

Учасники зустрічі підвели підсумки проведення звірки між контролюючим органом та громадянами ОТГ зі сплати мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ). Нагадуємо, що для звірки громадянину необхідно надати відповідні документи, в т.ч. оригінали документів на право власності або користування земельною ділянкою. Податкова служба на підставі отриманих документів проводить звірку з нарахування МПЗ. Якщо сума податку змінюється платник отримує нове податкове повідомлення-рішення (далі – ППР) з правильною сумою податку. Термін сплати - 60 календарних днів з дня отримання ППР.

Податківиця також наголосила, що з 01.01.2024 розпочалася кампанія з декларування доходів громадянами за 2023 рік. Декларацію необхідно подати до 01.05.2024 особисто, або уповноваженою особою в паперовому вигляді чи за допомогою електронних сервісів ДПС України. Повідомила, що з нового року введено нову форму декларації. 

Обов’язково повинні задекларувати доходи громадяни, які отримали спадщину чи подарунки, іноземні доходи, доходи від здачі в оренду рухомого та нерухомого майна, та інші доходи які отримані але з яких не було сплачено відповідні податки. Водночас громадяни мають право на податкову знижку за 2023 рік при оплаті за навчання, на частину суми процентів за іпотечний кредит, за страхові внески за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення та інші витрати відповідно законодавства. Термін подачі декларації на податкову знижку до 31.12.2024.

Крім того, учасники зустрічі обговорили питання розширення бази оподаткування місцевих податків і зборів, легалізації найманої праці, застосування РРО в сфері торгівлі громадського харчування та послуг тощо.

Спільна робота громадян, податкової служби та органу місцевого самоврядування - це той внесок, який ми можемо і повинні вносити щодня для прискорення перемоги над ворогом і підтримки тих, хто здобуває цю перемогу зі зброєю в руках.