Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звірку даних щодо розміру площі земельної ділянки проводять фахівці Арбузинської ДПІ

опубліковано 18 квітня 2024 о 13:52

Одним із поширених податків у сільській місцевості є земельний податок та мінімальне податкове зобов’язання. Для повного та коректного нарахування цих податків фахівцями Арбузинської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області щоденно проводиться прийом громадян з метою звірки даних щодо розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності (користуванні), права на користування пільгою зі сплати податку, розміру ставки податку, нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю, контролюючий орган за місцем знаходження кожної із земельних ділянок проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення - рішення. Попереднє податкове повідомлення - рішення вважається скасованим.

Головна державна інспекторка ДПІ Оксана Пересунько зазначила, що у разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника - фізичної особи до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає податкове повідомлення - рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності, а якщо такий перехід відбувається після 01 липня поточного року, контролюючий орган надсилає попередньому власнику нове податкове повідомлення - рішення, також проводиться роз’яснення, що важливим є факт надання витягу з нормативно грошової оцінки земельної ділянки та уточнення його кадастрового номеру. 

Крім того, податківці постійно нагадують, що громадяни, які мають підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинні подати до органів ДПС документи, що посвідчують їх право на пільгу. Особливо це стосується землевласників та членів їх родин, які отримали статус учасника бойових дій, або є рідними загиблих захисників України, особи з інвалідністю першої і другої групи. Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового періоду, у якому подано таку заяву та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

Фахівцями податкової інспекції постійно наголошується, що проведення таких звірок ефективно впливає не лише на нарахування плати за землю, орендної плати, а й для нарахування мінімального податкового зобов’язання.