Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Вітовській ДПІ інформують громадян про мінімальне податкове зобов’язання

опубліковано 03 червня 2024 о 09:49

Податківці Вітовської ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області провели для відвідувачів Центру обслуговування платників практикум щодо проведення звірки даних, використаних для розрахунку мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичним особам. 

У ході навчання старша державна інспекторка Вітовської ДПІ Світлана Коробіцина зазначила, що МПЗ визначається за період володіння/користування земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік. Для фізичних осіб МПЗ нараховується контролюючими органами, які надсилають податкові повідомлення-рішення (далі – ППР) з визначеними до сплати сумами за адресою місця реєстрації (місця прописки) власника/користувача сільськогосподарських угідь. 

Податківиця відмітила, що отримавши ППР з визначеним контролюючим органом МПЗ, платник зобов’язаний сплатити зазначену у ньому суму податку протягом 60 днів з дня вручення ППР. У разі незгоди з визначеним МПЗ, платник має право звернутися до контролюючого органу для звірки даних, використаних для розрахунку, з наданням підтвердних документів щодо земельних ділянок, що знаходяться у власності/користуванні, їх нормативної грошової оцінки та площі; суми доходу, отриманого від реалізації власної с/г продукції; суми сплачених податків, зборів, платежів. 

Також фахівчиня звернула увагу, що у разі розбіжностей, підтверджених оригіналами відповідних документів, контролюючий орган протягом 10 днів, наступних за днем звірки, скасує/відкличе таке ППР та за потреби надішле платнику нове ППР, складене з урахуванням результатів звірки, з детальним розрахунком суми. 

Світлана Коробіцина призвала платників до своєчасної та в повному обсязі сплаті майнових податків. а також поінформувала про переваги використання електронних сервісів ДПС, акцентувавши, що провести звірку кожен може самостійно, скориставшись мобільним застосунком «Моя податкова».