Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи обов’язково отримувати ідентифікаційний номер особам, які не мають доходів – розповіли податківці Баштанщини

опубліковано 17 червня 2024 о 15:48

Працівники Баштанської ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області у межах своїх повноважень постійно надають консультації громадянам щодо норм податкового законодавства. Так днями, до головного державного інспектора ДПІ Олега Кухарчука звернулась фізична особа з питання: чи обов’язково отримувати реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичній особі (в т.ч. малолітній особі), яка не отримує доходів та не має обов’язку щодо сплати податків?

Фахівець інспекції пояснив, що відповідно до вимог Податкового Кодексу України центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, формує та веде Державний реєстр фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО). До ДРФО вноситься інформація про осіб, які є: 

громадянами України; 

іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні; 

іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України. 

Облік фізичних осіб – платників податків, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться в окремому реєстрі ДРФО за прізвищем, ім’ям, по батькові та серією і номером паспорта без використання реєстраційного номера облікової картки. 

Податківець детально роз’яснив норми законодавства щодо реєстрації громадян в ДРФО та надав кваліфіковані відповіді на питання співрозмовника.