Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості РРО та ПРРО - тема зустрічі у Миколаївській ДПІ

опубліковано 24 липня 2024 о 15:40

У Миколаївській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області продовжуються зустрічі з платниками податків в рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо популяризації користування Електронним кабінетом, застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків,  переваг використання  та  порядку реєстрації  ПРРО.

Під час чергової зустрічі з платниками податків фахівці ДПІ наголосили, що новоствореним суб’єктам господарювання необхідно застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) або програмні РРО при здійсненні розрахунків у готівковій та безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг), а також під час операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, за виключенням суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій відповідно до чинного законодавства.

Податківці зазначили, що не використовувати РРО/ПРРО можуть виключно платники 1 групи єдиного податку. При цьому, детально пояснили  послідовність дій платника під час реєстрації програмного РРО. Повідомили, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган за формою 20-ОПП. Використовувати ПРРО можна тільки після включення його до реєстру ПРРО.

Слід зазначити, що фахівці Миколаївської ДПІ регулярно надають консультації платникам податків та проводять тренінги щодо користування електронними сервісами ДПС, зокрема ІТС «Електронний кабінет платника». Податківці інформують відвідувачів про те, що сьогодні електронні сервіси ДПС забезпечують дистанційне спілкування платників з податковою службою та значно спрощують отримання адміністративних послуг, довідок та подання звітності. За допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» платники мають можливість дистанційної роботи  в режимі онлайн, зокрема, подати та переглянути звітність, перевірити стан розрахунків з бюджетом, зареєструвати програмний РРО тощо. 

Під час зустрічі податківці надали практичні рекомендації щодо подання платниками податків звітності в електронній формі, подання повідомлення про об’єкти оподаткування за допомогою Електронного кабінету платника. Фахівці нагадали, що платники податків зобов’язані повідомити податкову службу за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, за формою 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації та відкриття. 

З формами для реєстрації ПРРО та інструкціями щодо їх заповнення можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/.

Новини податкового законодавства можна переглянути, підписавшись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Миколаївській області: https://www.facebook.com/tax.mykolaiv/.