Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни щодо ПДВ при експорті/імпорті товарів

опубліковано 27 липня 2020 о 09:41

Головне управління ДПС у Миколаївській області повідомляє, що Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), зокрема щодо адміністрування податку на додану вартість.

Основні зміни в ПДВ, пов’язані з зовнішньоекономічною діяльністю:

Базою оподаткування для операцій з експорту товарів є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації (п.189.17 ст. 189 Кодексу). У Декларації з ПДВ (рядки 2.1 та 2.2) відображаємо: обсяги експортної операції (база оподаткування) визначаються, як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в графі 42 «Ціна товару» митної декларації.

Експорт соєвих бобів, насіння свиріпи та ріпаку нині (з 23.05.2020 року) оподатковуються за нульовою ставкою, тобто матимуть право на відшкодування ПДВ.

Імпорт племінних чистопородних тварин (за кодами УКТЗЕД визначеними п. 197.18 ст. 197 Кодексу), підлягає оподаткуванню на загальних підставах, окрім тих, що здійснюється сільськогосподарськими товаровиробниками, які звільняються від оподаткування. При цьому, подальша поставка перелічених категорій тварин (в тому числі і сільськогосподарськими товаровиробниками) оподатковується у  загальному порядку.

До речі, податковий кредит при імпорті товарів також доступний за тимчасовими митними деклараціями при дотриманні умов, визначених п. 198.6 ст. 198 Кодексу.