Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Любченко: Половина населення перебуває у коридорі між мінімальною та середньою зарплатою

опубліковано 11 серпня 2020 о 16:04

Пресслужба Державної податкової служби України 

Підвищення мінімальної заробітної плати на 40 % є цілком реальним. Про це в інтерв’ю виданню «LB.ua» розповів Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко.

За його словами, у минулому році менше мінімальної зарплати 4173 отримували 3,5 млн осіб, тобто чверть. Більше середньої зарплати 10500 отримували стільки ж – 3,6 млн осіб, також чверть. Тобто половина населення знаходиться у коридорі між мінімальною та середньою зарплатою.

«Як я говорив півтора місяці тому, ми податки з податків беремо. Українське ноу-хау вигадали – зарплата в собівартості. Якщо в нас 18 % податку на доходи фізичних осіб плюс 22 % ЄСВ – це 40 % навантаження. Військовий збір не чіпаю – це святе. Можна до 30 % знизити і добрати 2-3% податком з продажів і все. Розвантажити бізнес і забрати податки на кінцевому пункті», – зазначив Олексій Любченко.

Як відзначив очільник ДПС, зниження навантаження на 10 % дозволить розвантажити фонд оплати праці. Натомість компенсувати ці кошти можна, зокрема, за рахунок контролю за оподаткуванням іноземних доходів та доходів від здавання майна в оренду. Так, наприклад, є громадяни, які мають у власності по 10 та більше квартир, а таких близько 3 тис., проте не всі з них декларують отриманий дохід від здавання в оренду майна.