Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка для внутрішньо переміщених осіб

опубліковано 12 жовтня 2020 о 08:36

Головне управління ДПС у Миколаївській області повідомляє, що громадяни, які вимушені були покинути окуповані території в Україні, мають право скористатися податковою знижкою у разі оренди житла.

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат, на яку зменшується оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, у результаті чого з бюджету повертається частина сплаченого податку на доходи фізичних осіб. Перелік витрат, які включаються до податкової знижки, визначено ст.166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до пп.166.3.9 п.166.3 ст.166 ПКУ дозволена до включення до податкової знижки сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку на доходи фізичних осіб (далі – платник податку), який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Платник податку має право скористатися зазначеною у цьому підпункті податковою знижкою виключно за умови, що він або члени його сім’ї І та ІІ ступенів споріднення:

не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.