Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За нерухомість на Миколаївщині сплатили 22,5 млн грн

опубліковано 29 березня 2021 о 08:55

Як повідомили у Головному управлінні ДПС у Миколаївській області, завдяки постійній цілеспрямованій роботі щодо визначення об’єкта оподаткування податком на нерухоме майно, відмінним від земельної ділянки (так званий «податок на нерухомість») та суми податку до сплати, у січні – лютому 2021 року до місцевих бюджетів забезпечено 22,5 млн грн податку на нерухомість. Порівняно з відповідним періодом 2020 року надходження зросли на 1,3 млн гривень.

Безперечними лідерами у сплаті податку на нерухомість є власники об’єктів нерухомості - юридичні особи, внесок яких у місцеві бюджети Миколаївщини за 2 місяці 2021 року становить 20,5 млн гривень. Фізичні особи – власники майна - перерахували до місцевих скарбниць області майже 2 млн грн податку на нерухомість.

Слід зазначити, що сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які володіють квартирою, квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв. м., і будинками площею більше 120 кв. метрів. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м., тобто податок нараховується лише на «зайві» квадратні метри.

Нагадуємо, що відповідно до п.п. 266.10.1. п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:

фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Для зручності платників податків ДПС України запроваджено низку електронних сервісів. Зокрема, за допомогою Електронного кабінету платники податків – фізичні особи мають можливість перегляду даних, зокрема, щодо:

об’єктів оподаткування (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, садові (дачні будинки), гаражі, легкові автомобілі);

сформованих податкових повідомлень-рішень та необхідних платіжних реквізитів для сплати податку на нерухомість, транспортного податку та плати за землю;

розрахунків сум податкових зобов’язань за податками;

стану розрахунків з бюджетом.

Звертаємо увагу, що у разі зміни місця реєстрації, громадянам необхідно протягом місяця подати до податкового органу за місцем проживання (реєстрації) заяву за формою 5-ДР.