Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ольга Купчишина взяла участь у нараді з головами ОТГ Миколаївського району

опубліковано 02 квітня 2021 о 14:48

На Миколаївщині триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році, у рамках якої ГУ ДПС у Миколаївській області проводиться систематична роз’яснювальна робота з представниками ОТГ щодо залучення до декларування осіб, які мають прозвітувати про отримані минулорічні доходи.

Нещодавно проведено чергову нараду з головами ОТГ Миколаївського району, у якій взяли участь голова Миколаївської районної ради Ганна Ковеерзнєва, заступники голови Миколаївської районної ради Ігор Копійка та Андрій Добровольський, в.о. начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина, начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Миколаївській області Галина Боненко, начальник  Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олена Петровська.

До складу Миколаївського району входять: Миколаївська, Очаківська, Новоодеська міські, Березанська, Воскресенська, Первомайська, Ольшанська селищні, Коблівська, Галицинівська, Мішково-Погорілівська, Шевченківська, Веснянська, Нечаянська, Радсадівська, Степівська, Костянтинівська, Сухоєланецька, Кцурубська, Чорноморська сільські територіальні громади.  

На початку свого виступу, Ольга Купчишина зазначила, що в умовах децентралізації, роль та відповідальність органів місцевого самоврядування за надходженням коштів до бюджету зростає. Сьогодні  особливу увагу необхідно приділяти залученню додаткових бюджетних надходжень не лише ДПС, а й представникам ОТГ. Саме тому, співпраця податкової служби та об’єднаних територіальних громад є одним із важливих дієвих напрямів наповнення бюджету Миколаївщини.

За словами Галини Боненко, суттєвим резервом для збільшення надходжень до місцевих громад залишається щорічне декларування доходів громадян. Головам ОТГ необхідно звернути особливу увагу на громадян, які самостійно оброблюють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, та фізичних осіб-орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання, та отримують дохід у вигляді заробітної плати. На основі аналізу минулорічної деклараційної кампанії встановлено, що понад 80 відс. від загальної суми поданих до ГУ ДПС у Миколаївській області декларацій про майновий стан і доходи, складають  декларації подані саме цією категорією громадян. Тому представники ОТГ мають тримати «на контролі» ситуацію з поданням декларацій громадянами, які самостійно оброблюють земельні ділянки (паї), адже ці громадяни мають чесно декларувати доходи та сплачувати податки.

Олена Петровська проінформувал присутніх про стан погашення податкового боргу суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на території Миколаївського району. Запропонувала головам ОТГ на своїх територіях створити комісії щодо ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам, щодо погашення заборгованості із сплати податків і зборів до бюджету, а також щодо легалізації праці найманих працівників. До складу вказаних комісій обов’язково необхідно включити представників ГУ ДПС у Миколаївській області.

За результатами наради присутні дійшли висновку, що на територіях ОТГ має проводитися комплексна інформаційна кампанія щодо важливості добровільної сплати податків і зборів до бюджету, що, у свою чергу, дозволить територіальним громадам бути фінансовоспроможними та забезпечувати розвиток інфраструктурних проектів на власних територіях.

На завершення зустрічі Ольга Купчишиина висловила впевненість, що результатом спільної діяльності податкової служби та ОТГ стане відповідальне ставлення до вимог законодавства і своєчасне виконання конституційних обов’язків кожним громадянином, і як результат, економічне благополуччя територіальних громад. «Кожен громадянин, сплачуючи податки має розуміти, що робить вагомий внесок у розвиток власної громади», - переконана Ольга Купчишина.