Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця ДПС та Держпраці: обговорено питання протидії використанню незадекларованої праці

опубліковано 06 липня 2021 о 11:56

У Головному управлінні ДПС у Миколаївській області відбулась двохстороння робоча зустріч з питань легалізації трудових відносини. У заході прийняли участь начальник ГУ ДПС у Миколаївській області Дмитро Прокоф’єв, в.о. заступника начальника Ольга Купчишина, начальник управління Держпраці у Миколаївській області Юрій Козловський та заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість  та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Олена Чернова. 

Основною темою зустрічі стало напрацювання спільних заходів та механізмів обміну інформацією між установами у рамках проведення інспекційної кампанії з виявлення незадекларованої праці, яка розпочалась з 1 липня цього року.

Як зазначив на початку зустрічі Дмитро Прокоф’єв, сьогодні проблема легалізації трудових відносин є надзвичайно актуальною. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну, а решту зарплати – «у конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податків, існують такі випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу.

«ГУ ДПС у Миколаївській області готове оперативно надавати інформацію з інформаційних баз даних ДПС, що дасть змогу визначити невідповідність кількості найманих працівників до кількості зареєстрованих касових апаратів закладах торгівлі чи у сфері надання послуг, а також неможливість виконання повного циклу виробництва чи здійснення певних господарських операцій з недостатньою для цього кількістю офіційно працевлаштованих осіб. Виявлення таких розбіжностей дає підстави підозрювати роботодавців у використанні нелегальної праці, що є порушенням як трудового так і податкового законодавства», – запевнив присутніх Дмитро Прокоф’єв.

За словами Ольги Купчишиної, сьогодні роботодавці мають пам’ятати, що використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. Також неоформлені трудові відносини позбавляють працівників державних гарантій. Нелегальна зайнятість породжує несумлінну конкуренцію та негативно впливає на наповнення бюджету.

Під час зустрічі сторони обговорили спільну взаємодію по роботі з суб’єктами господарювання, у яких виявлені ознаки недотримання законодавства з питань легалізації найманих працівників, детінізації  відносин у сфері зайнятості населення з метою залучення додаткових надходжень до бюджетів усіх рівнів.