Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ольга Купчишина: «Немає податків – немає держави»

опубліковано 08 липня 2021 о 16:19

В рамках зміцнення партнерських відносин між органами державної податкової служби, місцевими громадами та платниками податків, сьогодні, відбулась зустріч в.о. заступника начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Ольги Купчишиної з Нечаянським сільським головою Миколою Вівчаром та громадянами-одноосібниками, головами фермерських господарств місцевої громади. Для надання консультативної допомоги в рамках проведення заходу також запрошено начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб Галину Боненко, начальника управління податкового адміністрування юридичних осіб Ірину Тацій, начальника Миколаївської ДПІ  Олену Петровську та керівника Миколаївської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості Олександра Ткачука.

«Розуміння та дотримання громадянами обов’язку зі своєчасної сплати податків і зборів, визначеного чинним законодавством, є запорукою ефективного наповнення місцевих бюджетів, стійким підґрунтям для підвищення рівня фінансової стабільності громади та її інфраструктурного розвитку. Немає податків – немає держави», – зазначила під час вступної промови Ольга Купчишина.

Перша половина зустрічі була повністю присвячена податковим консультаціям щодо видів податків і зборів, порядку їх обчислення та нарахування. Особливо актуальною для присутніх стала інформація про необхідність декларування своїх доходів та сплату ПДФО. Ольга Купчишина наголосила, що суцільне декларування – це невідворотна перспектива найближчого майбутнього, спрямована на легалізацію доходів та запровадження контролю відповідності доходів громадян їх видаткам.

Так само невідворотним буде процес проведення інвентаризації земельних ділянок, які також підлягають обов’язковому оподаткуванню. Облік землі зробить прозорими відносини суб’єктів господарювання, які займаються її обробленням, дозволить чітко визначати тих, хто працює нелегально, у тому числі використовує незадекларовану працю.

Також обговорено питання незадекларованої праці та спільні дії органів ДПС і Держпраці у напрямку її подолання. Учасників зустрічі проінформовано про важливість легалізації праці та наслідки порушення порядку оформлення найманих працівників, які полягають не  лише у застосуванні штрафних санкцій до роботодавця з боку контролюючих органів, а й у позбавленні неофіційно оформлених працівників права на пенсійне забезпечення, соціальний захист тощо. Підтримав питання зайнятості, розповівши про порядок отримання допомоги у працевлаштуванні, виплат по безробіттю, компенсації по ЄСВ, представник служби зайнятості.

Учасники активно долучились до обговорення питань, порушених спікерами. Цікавились порядком інформування органів ДПС про оформлення найманих працівників у новоствореному фермерському господарстві, необхідністю подання декларацій для отримання кредитів у банківських установах, наявністю пільг для пенсіонерів задля зменшення сум податків і зборів, порядку оформлення договорів оренди на використання земельних ділянок тощо. Але головним висновком, до якого дійшли учасники у ході обговорення проблемних питань, є необхідність легалізації своєї діяльності, дотримання принципів відкритості та законності.

Наприкінці зустрічі податківці відповіли на питання працівників ОТГ, роз’яснили порядок оприлюднення рішень про прийняття місцевих ставок податків, податкових пільг тощо, обговорили подальшу взаємодію у рамках запровадження пілотного проєкту по створенню податкових паспортів територіальних громад.

Учасники зустрічі відмітили її продуктивність і корисність, та висловили сподівання на повторення таких заходів і врахування всіх пропозицій, які були висловлені під час обговорення проблемних питань.