Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація трудових відносин – це законодавчо закріплені права працюючих громадян сьогодні та гарантоване майбутнє завтра

опубліковано 13 липня 2021 о 08:38

Головне управління ДПС у Миколаївській області нагадує, що згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним перевага. «Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата – не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема.

На жаль, чимало роботодавців малого та середнього бізнесу, сільгоспвиробники, фермерські господарства не укладають трудові договори з найманими працівниками, щоб мінімізувати витрати та отримати максимальні прибутки.

Нагадуємо громадянам, що виплата роботодавцями заробітної плати  неофіційно в «конвертах» позбавляє працівників права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, допомогу по безробіттю, гарантії за колективним договором, соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та пенсійне забезпечення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав  та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Крім того, використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до місцевого бюджету, які спрямовуються на оплату праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери та розвиток інфраструктури громади.

Додатково повідомляємо, що  з 1 липня стартувала інспекційна кампанія, під час якої Держпраці та ДПС інспектуватимуть роботодавців, котрі продовжують ухилятися від декларування найманих працівників.

Нагадуємо, що відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір санкції за використання праці одного неоформленого працівника складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 грн. Розмір санкції збільшується в залежності від кількості виявлених неоформлених працівників.

У разі вчинення такого порушення повторно протягом двох років розмір санкції збільшується до 30 мінімальних зарплат за кожного такого працівника, і становить 180 000 гривень.