Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На шляху до вирішення проблемних питань у сфері оподаткування – ДПС Миколаївщини проведено вебінар з ОТГ

опубліковано 17 вересня 2021 о 13:17

Обговоренню основних напрямків співпраці органів державної податкової служби та територіальних громад сьогодні був присвячений вебінар, організований партнером Головного управління ДПС у Миколаївській області – Регіональним центром з надання БВПД у Миколаївській області.

В якості спікерів від податкової служби виступили заступник начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина, начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Галина Боненко та начальник управління електронних сервісів Тетяна Добренецька.

На початку зустрічі Ольга Купчишина акцентувала увагу, що основними напрямками співпраці, спрямованими на збільшення податкових надходжень до місцевих бюджетів, є проведення інвентаризації об’єктів житлової і нежитлової нерухомості, проведення з ГУ ДПС звірки інформації щодо об’єктів житлової і нежитлової нерухомості, проведення повної інвентаризації земель, звірки всіх діючих договорів оренди та укладання нових з врахуванням реальної вартості землі, що використовується. Крім того, важливими аспектами співпраці є спільний контроль за надходженням від сплати податку на доходи фізичних осіб, який є вагомим джерелом наповнення місцевих бюджетів, активізація роботи з суб’єктами господарювання та громадянами, які мають податкові борги, у тому числі зі сплати майнових податків, контроль за фіскалізацією бізнесу в частині обов’язкового використання РРО/ПРРО суб’єктами господарювання, легалізацією трудових відносин тощо.

Галина Боненко детально зупинилась на особливостях адміністрування майнових податків та зазначила, що фахівцям ГУ ДПС у Миколаївській області станом на 01.09.2021 сформовано і направлено фізичним особам ˗ платникам земельного податку та/або орендної плати 282,8 тис ППР на суму 212,5 млн. грн. За 8 місяців 2021 року забезпечено 201,2 млн. грн земельного податку. Податківиця проінформувала про необхідність проведення нормативної  грошової оцінки земельних ділянок, від якої безпосередньо залежать суми нарахувань земельного податку та орендної плати, і навела наявні дані щодо порушення окремими ОТГ періодичності проведення оцінки.

Не менш актуальне питання – мінімізація заборгованості зі сплати земельного податку та з орендної плати. Галина Боненко звернулась до голів територіальних громад з ініціативою активізувати роботу в напрямку стимулювання платників до погашення заборгованості та вжиття визначених законодавством важелів впливу до порушників.

Найбільше дискусій викликало питання проведення звірок по нарахуванню майнових податків. Користуючись нагодою, представники ОТГ задавали питання щодо нарахування земельного податку померлим власникам, недосконалості окремих інформаційних баз тощо.

Тетяна Добренецька запропонувала до обговорення питання електронної інформаційної взаємодії органів місцевого самоврядування та ДПС у частині активного використання Електронного кабінету для формування запитів та «Податкової карти України» для отримання інформації про податкові надходження до місцевих бюджетів.

Податківці вдячні організаторам та учасникам заходу за надану можливість обговорення проблемних питань та пошуку шляхів для їх вирішення.