Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В центрі уваги податківців – погашення податкових боргів

опубліковано 01 грудня 2021 о 13:39

Одним з основних напрямів діяльності ДПС залишається робота з недопущення та погашення податкового боргу. З цього приводу у Головному управлінні ДПС у Миколаївській області відбулась робоча нарада під головуванням в.о. начальника Ольги Купчишиної. В заході взяли участь працівники управління податкового адміністрування фізичних осіб на чолі з начальником Галиною Боненко та керівники ДПІ.

В центрі уваги податківців – платники, які мають борг до 3060 грн. За результатами аналізу, проведеного податківцями, станом на 01.11.2021 по Миколаївській області нараховується 75,6 тис платників, які мають заборгованість по всім податкам не більше 3060 грн на загальну суму 17,1 млн грн. При цьому найбільші суми заборгованості наявні по наступним платежам: плата за землю з фізичних осіб – 51,6 тис випадків на суму 17,1 млн грн, податок на доходи з фізичних осіб за результатами річного декларування – 6 тис випадків на суму 5,4 млн грн, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб – 16,3 тис випадків на суму 3,4 млн грн, єдиний податок з фізичних осіб – 3 тис випадків на суму 1,7 млн грн. По іншим платежам зафіксовано 7,4 тис. випадків на суму 1,7 млн грн.

Відповідно до вимог чинного законодавства,  якщо сума податкового боргу за усіма податками і зборами, що обліковуються в податкових органах за місцем обліку платника податків, не перевищує 3060 грн, податкова вимога не формується, податкова застава не застосовується. Відпрацювання таких боржників здійснюється шляхом надсилання інформаційних листів щодо негайного погашення боргу. Саме організаційні моменти з належного проведення такої роботи були предметно обговорені податківцями.

В.о. начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області наголошує, що недоотримання податкових платежів бюджетами всіх рівнів внаслідок накопичення платниками боргу впливає на стабільність і фінансовому спроможність громад, реалізацію програм соціально-економічного розвитку. «Податки – це ціна, яку ми платимо за можливість жити в цивілізованому суспільстві», – наголошує податківця.