Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості застосування РРО розповідають підприємцям миколаївські податківці

опубліковано 14 січня 2022 о 09:09

З метою якісного інформування бізнес-спільноти та громадськості щодо змін у законодавстві, яким встановлюються вимоги до застосування касових апаратів з 1 січня 2022 року, та спростування міфів про РРО працівники управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Миколаївській області упродовж січня проводять зустрічі з ФОП. Так, вчора податківці завітали до підприємців, що здійснюють діяльність на території Центрального ринку м. Миколаєва.

Працівники ДПС Миколаївщини наголошують, що підприємці – платники єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО та видавати фіскальні чеки покупцям. Отримання покупцем фіскального чеку є його гарантією на товар, за наявності такого документа покупець матиме змогу на повернення товару в разі необхідності. Водночас, видача фіскального чеку продавцем є гарантією сплати ним податків до бюджету.

Під час спілкування з підприємцями податківці розповідають про особливості застосування традиційного касового та програмного апаратів, інформують про можливості використання розробленого ДПС України безкоштовного програмного РРО, яке можна завантажити з вебпорталу та встановити на будь-який пристрій (мобільний телефон, ноутбук чи планшет), таким чином перетворивши його на касовий апарат. ПРРО значно спрощує ведення бізнесу, адже вся звітність відправляється до ДПС автоматично. Тобто за допомогою смартфону зі встановленою спеціальною програмою можна відкрити зміну, формувати чеки та підсумкові звіти (X- та Z-звіти) тощо. При цьому кожен створений чек буде реєструватися фіскальним сервером ДПС.

Щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, податківці наголошують, що не зобов’язані вести облік товарних запасів ФОП – платники єдиного податку І групи. Крім того, не зобов’язані вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, якщо вони не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

Працівниками Головного управління ДПС у Миколаївській області розповсюджуються тематичні буклети, що містять корисну інформацію, контактні телефони для отримання консультацій. Користуючись нагодою підприємців запрошують до участі в нарадах з приводу застосування РРО/ПРРО та наголошують на необхідності невідкладного долучення до процесу фіскалізації.