Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці податкової служби Миколаївщини взяли участь у  форумі волонтерів

опубліковано 29 березня 2023 о 10:48

Повномасштабна війна внесла корективи в умови життя та праці українського народу, багато людей опинилося у скрутному становищі. Окрім держави, на допомогу людям, які постраждали внаслідок російської агресії, та українській армії прийшли волонтери. Значна кількість українців долучилася до волонтерського руху, об’єднуючи свої ініціативи заради спільної мети – надання допомоги населенню країни та Збройним силам України (далі – ЗСУ).

У зв’язку із збільшенням волонтерської спільноти виникло багато проблемних питань щодо дотримання вимог законодавства під час провадження волонтерської діяльності. Так, досить часто виникає ситуація, коли людина, яка займається волонтерством, збирає кошти на свою особисту картку, на ці кошти купує товари, обладнання, лікарські засоби і інші речі, які потім передає військовим або постраждалим цивільним особам. Такі кошти відповідно до Податкового кодексу України вважаються «іншим доходом громадянина», і підлягають оподаткуванню. Постає питання, що потрібно робити волонтерам задля уникнення порушень вимог чинного законодавства?

Саме тому, з метою упередження виникнення таких порушень фахівці податкової служби Миколаївщини прийняли участь у Форумі волонтерів «Взаємодія волонтерів – опора ЗСУ». Заступник начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина та заступник начальника управлiння – начальник вiддiлу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Миколаївській області Вікторія Трофіменко ознайомили присутніх з чіткими вимогами податкового законодавства у сфері волонтерської діяльності та надали актуальні роз’яснення щодо застосування нормативних актів, які регулюють діяльність, пов’язану з волонтерством. 

Вікторія Трофіменко розповіла учасникам заходу про вимоги та умови збору коштів волонтерами відповідно до вимог податкового законодавства, порядок включення фізичної особи до Єдиного реєстру волонтерів та підтвердження використання коштів для надання благодійної допомоги. Зазначила, що наразі триває кампанія декларування доходів, отриманих у 2022 році, тому зареєстрованим волонтерам потрібно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2022 рік, а в подальшому за кожен звітний рік.

Також працівники податкової служби відмітили, що волонтери чи волонтерські організації в індивідуальному порядку можуть звернутися до органів Державної податкової служби України за отриманням консультацій з проблемних питань.