Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Миколаївській області Олександр Федорович у коментарі інформує суб’єктів господарювання про застосування РРО/ПРРО та основні новації Закону України від 30 червн

опубліковано 25 вересня 2023 о 11:52

З серпня поточного року триває широкомасштабна інформаційно-розʼяснювальна кампанія щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219).

У рамках проведення вищезазначеної кампанії податківці Миколаївщини проводять роз’яснювальну роботу з платниками податків щодо застосування у підприємницькій діяльності реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО).

Нагадую, що з 01 січня 2022 року суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО/ПРРО.

Законом № 3219 відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Нові правила застосування РРО не зачіпають спрощенців І групи оподаткування (річний дохід до 167 мінімальних заробітних плат) та фізичних осіб, які продають на ринку текстиль, вживані речі, продукти власного підсобного господарства. Фіскалізації не підлягають розрахунки, здійснені з використанням реквізитів поточних рахунків, відкритих в установах банків.

Так, застосування штрафних санкцій за порушення вимог Закону № 265 з 01 серпня 2023 року відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сферах купівлі та продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор за порушення, вчинені до та під час воєнного стану.

Також, з 01 жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

Зазначене вище звільнення від відповідальності або її скасування, відповідно до норм Закону № 3219, не поширює свою дію на суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю підакцизними товарами або діяльність у сферах купівлі та продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.

Таким чином, з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені пунктом 1 статті 17 Закону № 265.

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

Апаратний РРО та Програмний РРО відповідно до новацій, запроваджених у 2020 році, є рівнозначними засобами фіскалізації розрахунків за товари, роботи, послуги. Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО залежно від своїх потреб.

Платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО залежно від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Звертаю увагу суб’єктів господарювання, що ДПС України пропонує до застосування безоплатне ПРРО, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Завантажити ПРРО від ДПС можна за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro.

ПРРО від ДПС, як і всі інші, підлягає реєстрації в контролюючому органі.

У зв’язку з наведеним вище ДПС Миколаївщини звертає увагу всіх платників податків, що добровільне виконання вимог законодавства сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, до якого відноситься і
Закон № 265, не тільки вбереже підприємця від додаткових витрат у вигляді штрафних санкцій, а й стане надійним оберегом від перевірок, які проводить ДПС.

Наголошую, що Головне управління ДПС у Миколаївській області використовує виключно ризикоорієнтовний підхід до організації та здійснення контрольно-перевірочних заходів та не проводить безпідставних перевірок платників податків.

Податкова служба акцентує увагу, що виконання вимог законодавства гарантує належне забезпечення наших воїнів, які виборюють право народу України бути вільним; своєчасні виплати тимчасово переміщеним особам та іншим соціально незахищеним групам населення та наближає нашу перемогу та гарантує розвиток України.