Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальні рейди податківців щодо застосування РРО/ПРРО 

опубліковано 24 жовтня 2023 о 13:28

У рамках проведення роз’яснювальної кампанії з питань реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», фахівцями ГУ ДПС у Миколаївській області проводяться рейди у місцях здійснення підприємцями господарської діяльності. 

Працівники ДПС Миколаївщини намагаються усіма можливими способами довести до суб’єктів господарювання необхідність працювати в правовому полі з виконанням норм законодавства. Це стосується і застосування РРО та ПРРО. 

З метою роз’яснення новацій у законодавстві проведено черговий рейд на території Центрального ринку м. Миколаєва, де підприємці здійснюють свою діяльність, а саме торгівлю та надання послуг. 

Під час спілкування з підприємцями, фахівці податкової, зокрема, проконсультували платників щодо процедури реєстрації РРО або ПРРО в податкових органах, розповіли про особливості та переваги програмного РРО від ДПС, надали практичні рекомендації.

 Податківці повідомили про особливості та функціонал як класичного, так і програмного касового апарату для того, щоб підприємець сам обрав той розрахунковий реєстратор, який оптимально підійде для ведення саме його виду діяльності. При виборі програмного РРО податківці рекомендують власний продукт - програмне забезпечення від ДПС, адже користування і обслуговування його безкоштовне. ПРРО від ДПС, як і всі інші ПРРО, підлягає реєстрації в контролюючому органі. Під час спілкування було наголошено, що платники можуть самостійно зареєструвати ПРРО, скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на вебпорталі ДПС України у банері «Програмні РРО».

Фахівці нагадали, що з 01.10.2023 відновлено застосування штрафних санкцій щодо усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. І у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, буде вжито фінансові санкції. Сумлінним представникам бізнесу, які дотримуються виконання норм податкового законодавства не варто перейматись з даного питання. Слід зазначити, що платники єдиного податку  І групи мають право здійснювати господарську діяльність без використання касової техніки.

У ДПС впевнені, що завдяки проведеній роботі, спостерігається позитивна динаміка використання на господарських одиницях при проведенні  розрахунків банківських платіжних засобів, а також використання на господарських одиницях найманих працівників з належним офіційним працевлаштуванням. 

У податковій службі вирішили активізувати інформування суб’єктів господарювання та роботодавців про необхідність забезпечення їх діяльності у правовому полі, зокрема повної легалізації найманої праці та детінізації розрахунків в сфері торгівлі і надання послуг. 

Адже своєчасна та повна сплата податків і зборів – це підтримка громади і держави в цілому.