Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рубрика Закон України № 3219: Щодо змін у нарахуванні та сплаті акцизного податку

опубліковано 30 жовтня 2023 о 08:30

Головне управління ДПС у Миколаївській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ (далі – Закон № 3219) внесено ряд змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

З 01.08.2023 до припинення або скасування воєнного стану на території України, мають враховуватись вимоги підпункту 69.21 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) щодо наявності безпечних умов для проведення фактичних перевірок, зокрема у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального.

З 01.08.2023 і до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 Кодексу, та пені. 

Відповідно не підлягають заповненню графи 5, 6 та 7 Додатку 8 до Декларації акцизного податку «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» щодо нарахування штрафів 3 відс., 5 відс. та пені відповідно. Зазначене застосується до податкової звітності, яка подається з 01 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану.

Шановні платники! Дотримуйтеся законодавства України та вчасно виконуйте свої зобов’язання.

Звертаємо увагу, що отримати роз’яснення чи консультацію з питань податкового законодавства, а також практичну допомогу у користуванні електронними сервісами податкової служби можна у Центрах обслуговування платників, державних податкових інспекціях Миколаївської області та безпосередньо у фахівців Головного управління ДПС у Миколаївській області за телефонами гарячих ліній, розміщених за посиланням: https://mk.tax.gov.ua/kontakti/.