Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація трудових відносин – шлях до економічної стабільності держави 

опубліковано 15 грудня 2023 о 08:57

Головне управління ДПС у Миколаївській області звертає увагу, що одним із важливих напрямків роботи підрозділів служби є легалізація трудових відносин та заробітної плати. «Від підняття рівня заробітної плати найманих працівників залежать надходження податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом наповнення місцевого бюджету. Наразі проблема наповнення бюджету - актуальна і потребує особливої уваги, оскільки негативними чинниками, які впливають на надходження до бюджету є «тіньова» зайнятість та «конвертні» зарплати», - зазначив в. о. начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Роман Корнєв.

З метою профілактики порушень щодо оплати праці та дотримання норм законодавства в частині виплати мінімальної заробітної плати фахівцями ДПС Миколаївщини проводяться позапланові перевірки. 

За результатами контрольно - перевірочної роботи, в частині легалізації зайнятості населення, підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині виплати мінімальної заробітної плати, з початку 2023 року проведено 348 документальних перевірок. За порушення податкового законодавства, виявлені у ході проведення перевірок платників податків, до бюджету донараховано податків та зборів разом із штрафними санкціями і пенею у розмірі 6,6 млн грн, до бюджету уже надійшло 2,5 млн гривень.   

Крім цього, шляхом кабінетного аудиту у січні - листопаді 2023 року відпрацьовано 39 звернень громадян, що надійшли до ГУ ДПС у Миколаївській області, із них у 16 зверненнях порушувались питання використання неоформленої найманої праці. 

Упродовж січні – листопаді цього року фактичні перевірки фізичних осіб – підприємців з питання використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин не проводились. 

«Ми і надалі будемо виявляти факти «тіньової зайнятості», оскільки нелегальні доходи призводять до значних негативних наслідків не тільки для бюджету, а й для громадян, позбавляючи їх законних соціальних гарантій. Спільними зусиллями будемо максимально сприяти підвищенню рівня добробуту наших громадян, належному захисту трудових прав працівників, детінізації заробітної плати, легалізації трудових відносин та погашенню заборгованості із заробітної плати», - зазначив Роман Корнєв.